Din källa till allt inom flyttstäd

Hur man rengör en duschgardin – Flera experttips!

Jag vet, jag är inte känd för att vara på en städfirma eller hygientekniker, men jag har spenderat mycket tid i duschen. Inte bara för att jag älskar att sjunga i duschen, men också för att jag har blivit en expert på att rengöra min duschgardin. Ja, det är sant. Jag har rengjort många duschgardiner i min tid. Varför undrar du? Ja, det är en lång historia, men låt oss bara säga att jag uppskattar en ren duschgardin. Så, om du undrar hur du ska rengöra din duschgardin, har du kommit till rätt plats. Låt oss dyka rakt in det våta!

Vad behövs för att rengöra en duschgardin?

Innan vi går in på detaljerna, låt mig berätta att du inte behöver något avancerat städmaterial. Allt du behöver är ditt vanliga rengöringsmedel, lite bikarbonat och ättika. Du kanske undrar varför du behöver dessa. Jo, bikarbonat är känt för att vara en effektiv rengörare, medan ättika kan bidra till att ta bort fläckar och mögel.

Någon som tar del av en rut-avdrag städning kanske tänker: “jag är ingen professionell städare, är det inte dags att anlita en städfirma?” Men vänta, före du ringer din lokala städfirma här i Stockholm, låt mig visa dig hur enkel det kan vara att rengöra en duschgardin.

Rengöring av duschgardinens foder i tvättmaskinen

För det första, om du har en tvättmaskin, har du redan en stor del av jobbet klart. Så, låt oss gå igenom hur man rengör en duschgardin i tvättmaskinen.

Ta ner plastfodret från duschgardinen och lägg det i tvättmaskinen. Jag brukar lägga till en vit handduk eller två för att “skrubba” fodret under tvättcykeln. Tvätta på ett skonsamt program med varmt, men inte hett, vatten med tvättmedel och en halv kopp bikarbonat. Under sköljcykeln, lägg till en kopp ättika i vattnet. Efter tvätten, häng upp för att torka.

Obs! Om fodret är mycket mögelangripet kan du lägga till klorin spray i vattnet istället för bikarbonat om det är vitt eller klart. Om ditt foder är färgat, använd Oxiclean eller annat blekmedel istället.

Men vad händer om jag inte har en tvättmaskin, undrar du? Oroa dig inte, det finns en lösning för det också.

Rengör dina duschdraperier

Rengöring av duschgardinens för hand

Om du inte har en tvättmaskin eller föredrar att rengöra fodret för hand, behöver du en mikrofiberduk och bakpulver. Följ dessa steg:

Blöt mikrofiberduken med varmt vatten och strö på bikarbonat. Använd duken för att skrubba fodret tills kalkavlagringar och mögel är borta, uppdatera bikarbonatet efter behov. Skölj med varmt vatten och häng tillbaka på stången för att torka.

Det är ganska enkelt, eller hur? Men vad händer med tygduschgardinerna? Jag är glad att du frågade.

Rengöring av en tygduschgardin

För att rengöra en tygduschgardin, tvätta den helt enkelt i tvättmaskinen på det vanliga programmet. Häng för att torka. Tänk på att alltid läsa och följa instruktionerna på etiketten innan du rengör något i tvättmaskinen. Det är ett tips jag har lärt mig den hårda vägen.

Men vi är inte riktigt klara än. Eftersom du har tagit dig igenom allt besväret med att rengöra duschgardinen och fodret, kanske du också vill rengöra duschgardinsringarna.

Rengöring av duschgardinsringar

Fyll handfatet med varmt vatten och en kopp ättika medan du har ner gardin och foder. Låt ringarna ligga i blöt i minst 45 minuter. Töm sedan handfatet och använd en skrubborste för att lossa eventuell återstående tvålbeläggning eller kalkavlagringar. Skölj väl innan du hänger tillbaka på duschgardinsstången.

Hur ofta ska du rengöra din duschgardin?

Du kan rengöra den när du ser mögel eller fläckar bildas, eller var tredje månad, beroende på vad som kommer först. Jag brukar lägga den på min kvartalsvis städlista. Jag vet, jag vet, jag låter som en riktig städfreak, men jag gillar att hålla saker rent.

Tips för att hålla duschgardinen ren längre

Håll en sprayflaska med ½ ättika och ½ vatten i duschen och spraya efter varje användning. Det finns ingen anledning att skölja. Om ättiklukten stör dig kan du lägga till några droppar citron eterisk olja för att hjälpa till att maskera den.

Så snart du märker någon upphopning på botten av duschgardinen, spraya med vatten/ättikablandningen och ge den en snabb skrubbning med en skrubbborste, ingen anledning att ta ner den.

  1. Hur ofta bör jag rengöra min duschgardin? Du kan rengöra den när du ser mögel eller fläckar bildas, eller var tredje månad, beroende på vad som kommer först.
  2. Kan jag tvätta min duschgardin i tvättmaskinen? Ja, både plastfodret och tygduschgardiner kan rengöras i tvättmaskinen. Kom ihåg att följa tillverkarens anvisningar.
  3. Hur rengör jag duschgardinsringar? Fyll handfatet med varmt vatten och en kopp ättika. Låt ringarna ligga i blöt i minst 45 minuter. Skrubba sedan bort eventuell återstående tvålbeläggning eller kalkavlagringar.
  4. Vad kan jag göra för att hålla min duschgardin ren längre? Håll en sprayflaska med ½ ättika och ½ vatten i duschen och spraya efter varje användning.
  5. Vilka rengöringsmedel behöver jag för att rengöra min duschgardin? De flesta gånger behöver du bara vanligt tvättmedel, bakpulver och ättika.

Avslutningsvis hoppas jag att du har lärt dig något nytt idag och kommer att känna dig mer säker nästa gång du behöver ta itu med städning av din duschgardin. Och kom ihåg, en ren duschgardin är en glad duschgardin!